Nytt EPD-avtal samlar Norden kring klimatdokumentation

Hittills har det i många fall varit svårt, tidskrävande och kostsamt att utveckla och använda EPD:er i de nordiska länderna. Detta ska ett nytt avtal nu ändra på.

De ansvariga för EPD-programmen i Sverige, Danmark och Norge har just undertecknat ett avtal om ömsesidigt erkännande av EPD:er, inklusive de produktkategoriregler (PCR) som de de utgår från.

Detta kommer att innebära att EPD-ägarna, det vill säga producenterna, kommer att få en helt annan synlighet och tillgång till en mycket större marknad. Samtidigt blir det lättare för konsulter, entreprenörer och andra som behöver beräkna byggnaders klimatpåverkan att få tillgång till uppgifter om de byggprodukter som de använder i sina byggprojekt, förklarar Håkon Hauan från EPD Norge.

Stark signal till och från den nordiska byggbranschen

Den så kallade Mutual Recognition Agreement (MRA) innebär att tillverkningsföretag som har fått en EPD publicerad av en av de tre nordiska aktörerna nu – mot en mindre engångsavgift – kan få den publicerad av de två andra aktörerna utan att behöva verifiera den på nytt.

I EPD Danmark ser sekretariatschefen Martha K. Sørensen fram emot att dela med sig av nyheten om det nordiska avtalet:
Avtalet om ömsesidigt erkännande av EPD:er är en stark signal till och från den nordiska byggbranschen om att vi är enade i vår önskan att påskynda den gröna omställningen.

Sebastiaan Stiller från svenska EPD-programmet EPD International AB håller med. Han tillägger:
Vi vet att EPD:er kommer att spela en allt viktigare roll i takt med att länder i allt högre grad ställer krav på byggnaders totala klimatpåverkan, inklusive livscykelanalyser.

I Sverige visar EPD-databasen starka tillväxtsiffror. Under perioden 2019-2021 ökade antalet registrerade EPD:er hos EPD International AB med 200 procent. Det gäller världsmarknaden eftersom EPD International fungerar som en global aktör för EPD-programmen.
EPD Norway har sett en explosionsartad ökning av EPD:er under de senaste åren. Bara under de senaste fyra åren har antalet EPD:er i den norska databasen ökat med över 200 procent.
EPD Danmark nådde 200 EPD:er 2022 jämfört med de 39 som publicerades 2019 – en femdubbling på fyra år.

Nu kan vi börja tänka i stora banor

De tre ländernas EPD-programoperatörer hoppas att fler länder kommer att ansluta sig:
Vi förväntar oss att Finland ansluter sig till avtalet i år. Dessutom ser vi redan många möjligheter till både kunskapsutbyte och konkret samarbete om digitalisering, verktyg, produktkategoriutveckling och allmän utveckling av området tillsammans, säger Håkon Hauan.

Martha K. Sørensen tillägger att målet är att länderna ska harmoniseras över hela linjen så långt det är möjligt, vilket en panel kommer att se till kontinuerligt:
Vårt samarbete genom ECO-plattformen, den internationella medlemsorganisationen för EPD-programoperatörer, har redan visat att vi kan lära oss mycket av varandra. Vi hoppas att det här avtalet kan ge ytterligare en skjuts framåt. Som en del av avtalet kommer en panel med representanter från de tre länderna att inrättas. Panelen kommer fortlöpande att diskutera konkreta metoder för utveckling av EPD:er i de olika länderna, säger hon.

Sebastiaan Stiller utvecklar:
Med detta "proof of concept" på plats i Norden kan vi nu börja tänka stort. Vi är pionjärer, men detta är bara början på något mycket större. EPD:er erkänns alltmer globalt som det mest trovärdiga formatet för att rapportera produktspecifika uppgifter om miljöprestanda under hela livscykeln. Vi har bara börjat förstå potentialen i EPD-användningen i nya branscher och dataapplikationer!

For more info on the Nordic MRA, please contact us here:

contact